stevendeschuyteneer

Maand: februari 2020

Spieren, zonder vlees te eten, hoe kan dat?

Steven Deschuyteneer Spieren zonder vlees te eten hoe kan dat

Eén van de meest gestelde vragen aan iemand die geen vlees eet is: “Waar haal je je proteïne vandaan, want geen proteïne, geen spieren?“. Dat is ook wat ik in het verleden heb geleerd over vlees en spieren, en zou ook mijn vraag zijn geweest. Nou, de gorilla, giraffe, olifant…eten ook geen vlees, dus op de een of andere manier kan ik zeggen dat ze spieren hebben zonder vlees te eten. Er is toch blijkbaar wel een manier?

Wat was mijn ervaring?

Snelle conclusie, en mijn eerste confrontatie, zoals hier te lezen is, bevestigde dat mijn spieren weggaan, of ik heb tenminste niet zoveel spieren als voorheen.

Moet ik hieruit concluderen dat ik geen spieren kan hebben met plantaardige voeding? Dat zou een beetje een snelle en makkelijke beslissing zijn. Wat is mijn verklaring hiervoor?

Eerst mijn feiten, hoeveel spieren had ik voor 2014? Dat is natuurlijk moeilijk te meten. Als ik bijvoorbeeld op mijn activiteitenniveau zou voortgaan om mijn spieren te vergelijken, zou ik vandaag de dag op een niveau zitten tussen mijn 15 jaar (welk niveau waarschijnlijk te hoog is omdat ik vroeger bijna elke dag minstens een uur basketbal deed) en mijn 20 jaar (welk niveau waarschijnlijk te laag is, sinds ik 2 basketbaltrainingen per week had en soms een wedstrijd). Nergens in mijn 20er of begin 30er jaren heb ik dit activiteitsniveau weer kunnen oppakken. Vanuit dat oogpunt kan dus gezegd worden dat ik nu meer spieren zou hebben.

Steven Deschuyteneer Yoga ontdek jezelf Yoga 3

Het activiteitenniveau dat vandaag de dag zo hoog is, op een leeftijd waarop veel mensen de meeste activiteiten naast zich neer moeten leggen, is een van de meest aantrekkelijke dingen van deze levensstijl. Nu terug naar de spieren, heb ik nu meer spieren, nee, ik denk het niet. Ik heb wel andere spieren die veel soepeler zijn en me mijn veel hogere activiteitsniveau toestaan (basketbal, wandelen, yoga, fietsen, wandelen, zwemmen, gewoon plezier met de kinderen…) op dit moment.

Natuurlijk is er één specifieke referentie waarin ik besluit dat een deel van mijn kracht spieren om te springen weg zijn, het dunken in basketball (wat puur sprongkracht is).

Steven Deschuyteneer Sport spieren ego voeding Basket dunk

Vanaf mijn 15 tot mijn 20 jaar heb ik momenten gehad waarop ik vrij gemakkelijk en soepel kan dunken. Nu, zoals ik al zei, was ik op die leeftijd bijna 100% met basketbal bezig, had ik altijd een basketbal in mijn zak waar ik ook naartoe zou gaan, en elke kans was goed om te spelen. Mijn voeding kreeg toen totaal geen aandacht.

Toen ik 30 jaar oud was, begon ik weer met basketbal, één keer per week in combinatie met zwemmen en twee keer per week hardlopen. Ik verhoogde mijn activiteitenniveau. Ik was toen erg gevoelig voor blessures. Nu is mijn referentie van terug dunken uit 2012, ik was 34 jaar oud, speelde twee keer per week basketbal (op veteranen niveau), zwom en liep daarnaast nog steeds, en was in staat om gedurende een korte periode (een paar maanden) terug te dunken. Zelfs één keer in een competitie match. Het is iets wat ik niet heb kunnen herhalen na die korte periode in 2012, tot 2014, toen dit plantaardige avontuur begon.

Wat is mijn conclusie?

Ik weet niet of ik, als een 1m85 lange basketbalspeler, gemaakt ben om spieren te ontwikkelen om te dunken. Wat ik wel geloof is dat de natuur me alles biedt wat ik nodig heb. Dus als dit op een bepaald moment in mijn leven blijkt te zijn wat ik nodig heb, heb ik er het volste vertrouwen in dat de natuur en het leven me dat zullen bieden.

Steven Deschuyteneer Spieren zonder vlees te eten hoe kan dat Berdorf

Toen ik een jaar geleden begon te kijken welke voeding mij de meeste spieren zou geven, kwam ik tot een leuke constatatie door een gesprek met een vriend die ook in die richting aan het experimenteren is.

Toen ik hem de vraag stelde wat het beste werkt voor de spieren, was zijn antwoord: ‘je moet bewegen en trainen om spieren te creëren, ze worden niet gemaakt door eten of gewoon op de bank zitten wachten tot ze komen‘.

Steven Deschuyteneer Spieren zonder vlees te eten hoe kan dat Les Menuires

Voor hem was het waarschijnlijk een eenvoudig normaal antwoord, voor mij bracht het veel duidelijkheid in het feit dat de natuur mij geeft wat ik nodig heb. Als ik iets veel doe, zal de natuur er alles aan doen om er te trachten mee om te gaan. Ik denk dat we soms heel hard misbruik maken van ons lichaam, en het doet er alles aan om er het beste van te maken. Zou het niet zo kunnen zijn dat ik door het opbouwen en trainen de natuur informatie geeft over wat ik nodig heb?

Geleidelijk aan begon ik steeds intensiever te trainen en ik merkte inderdaad dat de spieren langzaam terugkwamen. Kan ik terug dunken? Nee, helemaal niet, zeer verre van zelf! Nu sta ik open voor een experiment, waarbij ik mijn voeding aanpas aan mijn hongergevoel dat ook samenhangt met mijn trainingsintensiteit op een bepaalde dag. Zo probeer ik er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ik voldoende gezonde vetten en  peulvruchten in mijn voeding heb om op een zeer geleidelijke manier spieren op te bouwen.

Hoeveel eet ik ervan? De hoeveelheid die ik voel is acceptabel voor mijn lichaam. Ik gebruik zelden een blender voor dat voedsel. Omdat ik het gevoel heb dat ik met het voedsel uit de blender geen verbinding heb met mijn lichaam en heel snel te veel zal eten. Nu kan het nodig zijn om snel meer spieren te creëren, nu heeft geduld ook een plaats gevonden in mijn leven.

Steven Deschuyteneer Spieren zonder vlees te eten hoe kan dat 2012

Ik denk dat als ik nu op alles terug kijk, ik niet zoveel spieren heb gehad als ik durf te geloven. Ik denk dat er nogal wat vet in de buurt was dat de spieren een groter uiterlijk gaf, of het echt bruikbare spierkracht was, dat is moeilijk te beoordelen. Om in 2012 terug te kunnen dunken weet ik, dat ik super hard moest trainen op mijn benen en niet meer dan 78 kg mocht wegen.

Vandaag weeg ik ongeveer 72kg, dus het is een ander verhaal, een nieuwe aanpak, I love it en heb er het volste vertrouwen in dat de natuur me op elk moment van mijn leven geeft wat ik nodig heb om de beste versie van mezelf te zijn.

Namasté

Steven Deschuyteneer Spieren zonder vlees te eten hoe kan dat Beauvechain

#voeding #spieren #natuur

Te mager of gezond mager?

Steven Deschuyteneer Te mager of gezond mager 2015

Een algemene opmerking voordat je dit gaat lezen, die natuurlijk geldt voor alles op mijn blog zoals hier te lezen is; “iedereen is anders, helaas kan ik alleen maar over mijn ervaring praten“.

Een heel kleine samenvatting, persoonlijk was ik op zoek naar een beter gevoel met mezelf, meer in overeenstemming met de natuur, het werkelijke doel van het leven en een plantaardig dieet gaf me daar een enorme bijdrage aan.

Mijn ervaring en richting zijn hier stap voor stap te lezen.

Was het hele proces sinds 2014 zo geweldig? Niet echt…

Op een gegeven moment in het proces kwam ik “angst” tegen, iets waar ik mee moest leren leven in plaats van het proberen te negeren zoals voorheen. Afvallen was waarschijnlijk de grootste “angst” om overheen te komen, in het hele proces.

Waar kwam die angst vandaan?

Ik ben 1m85 lang geweest sinds 1996, weeg ongeveer 80-81 kg en dat waren nog steeds mijn cijfers in 2013.

Steven Deschuyteneer Sport spieren ego voeding Basket dunk

Voor mij was het als mijn voorgedefinieerde biologische gewicht, het zit in mijn genen, er is niets wat ik eraan kan doen (natuurlijk heb ik nog steeds +- hetzelfde gegeten als in 1996).

Ik doe veel aan sport; basketbal, hardlopen, zwemmen, snowboarden… en op een gegeven moment in 2014 kreeg ik tijdens het spelen van basketbal een signaal dat voelde als een zachte stop, zeg maar: “je gaat over je huidige lichaamsgrenzen heen.

Omdat ik dat nog nooit had gevoeld, was ik nogal bezorgd (“angst“) en besloot ik naar een dokter te gaan om mezelf gerust te stellen. We begonnen met een bloedtest (die voor mij voldoende was om mijn “angst” in dat stadium weg te nemen) en daaruit bleek dat het beter was dan ooit.

Het enige dat was veranderd was mijn gewicht, ik weeg 72kg (zelfs tot 69kg op een gegeven moment). Bij het uitleggen van mijn veranderde levensstijl aan de dokter waren alle gedragingen meer dan normaal. Nu is dit natuurlijk volledig in strijd met mijn geloof van mijn voorgedefinieerde biologische gewicht. Ik moet toegeven dat ik wat tijd nodig had om dat te accepteren en te geloven. Dit opende mijn ogen zo wijd dat ik met nog minder vooroordelen naar de wereld begon te kijken dan voorheen. Het voelde alsof, wauw, alles is mogelijk.

Steven Deschuyteneer Te mager of gezond mager raw

Ik heb nooit echt veel vet gegeten, dat was cultureel gezien niet goed voor mij. Van suiker daarentegen, at ik altijd veel te veel zonder het echt te weten (of te willen weten). Het was in drank, brood, pasta… En toen ik dat allemaal verwijderde, en alleen nog maar suiker uit fruit en het goede vet (dat geloof ik) uit groenten at, nou ja, dan verloor ik rond de 10 kg.

Ik geloof dat fruit en groenten stoffen bevatten die gemaakt zijn om ons energie te geven. Nu bevatten ze ook stoffen die gemaakt zijn om ons lichaam te reinigen. Als dat niet zo was, zou plassen en poepen waarschijnlijk niet nodig zijn. Groenten en fruit hebben me altijd energie gegeven, nu voordat ik begon met het opslaan van vet, voelde ik alsof de prioriteit van wat ik at eerst schoonmaken was. Alsof mijn lichaam dacht dat schoonmaken belangrijker was dan het opbouwen van vet.

Steven Deschuyteneer Top 10 voordelen natuurlijke verbinding lichaam Thinking Mu

Nadat ik me dat realiseerde ging ik dus van: Ik ben echt mager -> me slecht voel -> dan stabiliseert het -> dan krijg ik mijn natuurlijke gewicht terug -> voel ik me geweldig!

Dit proces heeft me 1-2 jaar gekost, met ups en downs (een link naar de dualiteit van het leven?).

Mijn eten is plantaardig voedsel, zo dicht mogelijk tegen hun natuurlijke vorm, datgene wat ik het lekkerste vind en zoveel als ik wil. Na een tijdje voelt dit eten steeds natuurlijker aan, alsof mijn lichaam zich wat moest aanpassen in vergelijking met de vorige situatie. Na verloop van tijd voel ik ook meer en meer wat ik nodig heb, afhankelijk van de activiteit die ik doe.

Als ik de plantenvoeding in een blender of zoiets stop, kan ik inderdaad meer eten (ik ben er vrij zeker van dat dat kan helpen om een bepaalde massa in stand te houden als ik dat wil), nu weet ik niet zeker of mijn lichaam het echt nodig heeft en in dat geval heb ik geen natuurlijk gevoel meer. Dus ik beperk het.

Van Yogi Bhajan las ik ook: “Je bent een mens. Je wordt verondersteld eenvoudig voedsel te eten. Niet voedsel dat lekker is, maar voedsel dat verteerd kan worden en in vierentwintig uur terug uit je kan komen.” Yogi Bhajan 9/9/1995.

Steven Deschuyteneer Te mager of gezond mager salad

Zoals ik al zei, is het in dit hele proces inderdaad beangstigend om mager te zijn. Persoonlijk voor mij, was het vooral de druk van buitenaf, opmerkingen die je doen twijfelen en bang maken. Terugkijkend is het zo belachelijk dat ik bang ben voor opmerkingen van mensen die verwerkt, kunstmatig, in het laboratorium gemaakt voedsel eten zonder enige voedingswaarde, in de meeste gevallen overgewicht hebben, en me bang kunnen maken voor het hele voedsel dat ik eet, dat rechtstreeks uit de natuur komt en gebruikt wordt in de geneeskunde…

Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om zich te uiten en alle respect daarvoor.

Toen, bij terug wat gewichtstoename, voelde ik dat het niet noodzakelijkerwijs de hoeveelheid is die me weer gewicht doet toenemen. Na het 1-2 jaar durende proces, voelde ik dat mijn lichaam zich aanpaste. Als ik veel eet, is mijn lichaam lui in het nemen van wat het nodig heeft, als ik minder eet, werkt mijn lichaam selectiever om de goede dingen eruit te halen. Het resultaat voor mij is dat ik na de moeilijke periode niet meer zoveel hoefde te eten en toch weer een normaal lichaamsgewicht kreeg. Als ik erop terugkijk, heb ik mijn hele leven al overgewicht gehad en nu dat al mijn waarde perfect zijn, maak ik me er zorgen over…. Heel normaal, als je 35 jaar lang ergens aan gewoon bent dan kost het tijd om je mentaal aan te passen.

Steven Deschuyteneer Wat heb ik veranderd dat echt verschil maakte 2002 2012 2015 2018

Vandaag eet ik typisch:

  • 3-4 stukken fruit in totaal, van maximaal 2 verschillende fruitsoorten in de ochtend (7u)
  • 4-5 stukken fruit in totaal, van maximaal 2 verschillende fruitsoorten op de middag.
  • Een handvol noten ergens op de dag, minstens 1 uur verwijderd van mijn 2 feestmaaltijden hierboven (soms verwerkt in een zelfgemaakt dessert met de blender, typisch samen met dadels of vijgen)
  • Een salade met alle groenten die ik lekker vind in de avond, vooral als ik sport (dat is bijna elke dag), op andere dagen pas ik me aan wat we als gezin hebben afgesproken, natuurlijk altijd plantaardig.

Bovendien, als je wat geruststelling nodig hebt, ben ik persoonlijk geïnspireerd door deze 80+ jarige dame, verbleef 4 dagen in haar huis en deze film is er een samenvatting van, het is in het frans, nu met CC kun je Engelse subs instellen. Het legt een heleboel dingen uit over wat voeding met ons doet.

#mager #plantaardig #natuur #IréneGrosjean

Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is!

Steven Deschuyteneer Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is cake

Vroeger werkte ik met etiketten, die meestal digitaal waren, dus 1 of 0, ik doe mee of ik doe niet mee, ik eet rauw of ik eet niet rauw, ik ben veganistisch of ik ben niet veganistisch, er is geen ruimte voor een tussenliggende situatie of grijze zone. In de loop van de tijd heb ik geleerd dat ik dat digitaal niet leuk vind en dat het gewoon te veel gewicht op mijn schouders legt. Ik heb het gevoel dat als ik persoonlijk weet dat ik op elk moment mijn best doe, het voor mij veel beter werkt dan de digitale 0 of 1. Er zal altijd een andere of (beter) zijn, voor alles.

Steven Deschuyteneer Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is vegan world

Toen ik me afvroeg hoe ik mijn manier van eten aan anderen moest uitleggen, kwam ik terecht bij vegan die er het dichtst bij stond als definitie. Al snel vond ik een gemeenschap die inderdaad min of meer dezelfde waarde heeft, nu die ook vrij kritisch is en die zeer digitaal te werk gaat. Halve vegans zijn niet echt aanvaardbaar. Het heeft tot het boek “How to Create a Vegan World (A Pragmatic Approach)” van Tobias Leenaert geduurd voor ik iets minder digitaal en radicaal denken tegenkwam en zelf toepaste.

Toen ik in 2014 naar een plantaardige levensstijl ging, stelde ik me voor dat ik een gemeenschap van uiterst gezonde mensen zou ontdekken, gezien het feit dat, dat mijn aanpak en richting was. Toen ik vervolgens naar evenementen ging die in de veganistische beweging werden georganiseerd, moet ik zeggen dat het tegendeel op dat moment het geval was. Het voelde heel gelijkaardig aan België, toen ik ontdekte dat de politica Maggie De Block de minister van Volksgezondheid is. Er klopte iets niet voor mij.

Steven Deschuyteneer Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is vegan

Het deed me beseffen dat ik iedereen aanmoedig om grotendeels veganistisch te worden (omdat het andere goede punten heeft voor onze samenleving), maar dat dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat het gezonder is in al zijn facetten. Iedereen vindt er zijn eigen positieve reden in, en dat vind ik goed zo.

Steven Deschuyteneer Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is koe

Het is geweldig voor de planeet, geweldig voor de dieren… zeker de weg vooruit vanuit dat oogpunt, nu is het niet per se goed voor mijn gezondheid.

Waarom zou dat niet zo zijn? Het is allemaal plantaardig, toch?

Steven Deschuyteneer Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is Portland

Ja, nou, groenten en fruit zijn inderdaad veganistisch en als iedereen dat gewoon zou eten, zullen we het verschil zeker zien en voelen. Nu betekent veganistisch vandaag de dag dat ik bijna dezelfde manier van leven kan leiden als voordat ik enkel plantaardig begon te eten, met alle beschikbare plantaardige vervangingsmiddelen.

Ja, brood, frietjes, pasta, ijs, pannenkoeken, suiker, wafels, hamburgers… kunnen allemaal veganistisch zijn. Het feit dat ze veganistisch zijn zou kunnen zijn dat ze een beetje gezonder zijn dan de gebruikelijke westerse varianten, nu zijn ze volgens mijn ervaring niet meer het voedsel om van te leven. Als ik er wel op leef, kan ik me voorstellen dat de implicaties niet zo radicaal zijn als in het gebruikelijke westerse versie, nu zullen ze naar mijn mening er niet ver af liggen.

Vandaag weet ik dat ik geen brood, frieten, pasta, ijsjes, pannenkoeken, wafels, hamburgers… moet eten om te overleven, nu weet ik dat ze zo’n extreem plezier kunnen geven dat het moeilijk is om zonder te leven (misschien moeten we wel nieuwe bronnen van plezier ontdekken…dat was bij mij het geval).

Dus voor mij, als we kijken naar gezondheid, zijn er veel problemen met “waarom” we iets eten en het is niet een alternatieve manier van eten dat dit oplost. Dus ja, veganistisch gaan heeft veel voordelen. Nu als ik diepgaande problemen in mijn leven niet aanpak en negeer, afgezien van voeding, zullen ze niet worden opgelost door het eten van de veganistische versies van dat voedsel.

En dat is een claim die ik vaak tegenkwam in mijn overgang. Het leek erop dat veganistisch het antwoord was op alle problemen, wat het met mijn ervaring niet is. En vandaar dat ik er ook geen verdere link mee heb.

Steven Deschuyteneer Waarom ik me niet vegan voel en het zeker niet perse gezonder is Noorwegen

Vandaag probeer ik op elk moment de beste versie van mezelf te zijn voor een betere wereld morgen voor elk levend wezen op aarde, en als ik vind (of men wijst mij erop) dat ik ergens niet genoeg heb gedaan voor mijn eigenwaarde, probeer ik daar in de toekomst aan te werken. Daar zit waarschijnlijk wel wat vegan in, nu ik lig er niet van wakker hoeveel % dat is …

#beterewereld #vegan

Hoe kan ik zo eten met een gezin (familie of inwonende)?

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden

Ik praat niet veel over mijn familie, eigenlijk omdat het mijn persoonlijke beslissing is om al deze informatie te delen en ik hoop dat het ergens kan bijdragen aan een beter leven. Het is niet die van hen en ze maken hun eigen beslissingen, zijn op hun reis en het is niet aan mij om hen te vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Ik krijg wel regelmatig de vraag ‘ik wil veranderen, nu mijn partner niet, wat kan ik doen’ en daarom zal ik er hier een beetje over neerschrijven, nu vooral mijn persoonlijke mening, het is geen familie verklaring.

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden koppel

Als ik en mijn partner met elkaar praten, neem ik (en zij ook denk ik) nooit iets voor de waarheid juist omdat de andere persoon het zegt. Ik zal er veel aandacht aan besteden, het een hoge waarschijnlijkheid geven en waarschijnlijk zullen we er in de loop van tijd meer diepgaande discussies over hebben, waarbij we onze beide ervaringen zullen uitwisselen. Dus het eerste wat ik zou zeggen dat heel goed werkte voor mij is een goede open, niet-oordelende communicatie. Ik heb het over open, niet-oordelende communicatie over voeding hier, maar ik denk dat het belangrijk is voor alle onderwerpen in een relatie of gezin.

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden hand

Dus als er één startpunt is om een verandering naar plantaardig voedsel (of een andere verandering) in een relatie of familie te beginnen, dan is het aan mij om ervoor te zorgen dat ik open, niet-oordelende communicatie en respect voor elkaar kan hebben zodat elk zijn beste authentieke zelf kan zijn. Als ik dat niet kan hebben, dan zal dat mijn primaire focus zijn, om ervoor te zorgen dat, dat aanwezig is voordat ik overga naar een willekeurig onderwerp, in dit geval voeding.

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden percent

Als ik die communicatie eenmaal heb, heb ik gezien dat er een zekere vrijheid voor mij is in de familie, waar ik sommige dingen op eigen houtje kan verkennen. Concreet betekent dit dat sommige maaltijden vrij individueel zijn en dat ik anders kan eten dan andere familieleden. Voor het ontbijt eet ik fruit, voor de lunch eet ik een salade en dus is het alleen het diner waar we samen eten en dat kan moeilijker te veranderen zijn. Nu kan ik ⅔ van mijn dag zelf veranderen, als ik dat doe zou dat een grote verandering en een grote stap voorwaarts zijn, dus is het echt gerelateerd aan de andere dat ik deze stap niet neem? 66% is nog steeds veel beter dan 0% nietwaar?

Dus vooral diner is het moeilijkste deel om verandering in te brengen. Stel dat ik een traditioneel diner van aardappelen, groenten en vlees eet. Dan kan ik zeggen, ik verhoog de hoeveelheid groenten, houd de aardappelen op dezelfde niveau en verwijder het vlees alleen voor mij. Dus als huishouden kopen we gewoon minder vlees en meer groenten. Op deze manier eet ik alleen plantaardige voeding en verandert er niets voor mijn gezin. Dus ik geloof echt dat als ik iets wil, ik iets kan doen en vinden om het te laten gebeuren.

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden olifant

Wat ik voelde is dat toen ik op een plantaardige voeding overstapte, alles veranderde zoals ik op mijn website uitleg. Omdat alles op een positieve manier verandert, realiseren partner of familieleden zich dit positieve effect ook. Het maakt dat ze zich afvragen, nieuwsgierig zijn en misschien wel zelfs iets willen proberen. Moet ik je de volgende keer wat fruit voor het ontbijt meebrengen? Moet ik voor een keer een salade voor de lunch voor u ook maken? Moeten we één dag per week hebben waar we allemaal het vlees links laten liggen? …

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden Berdorf

Zo is het in werkelijkheid voor mij begonnen. En dan komen de andere leden terug met andere ideeën, laten we ons ontdoen van de melk, laten we ons ontdoen van kaas (nou ja, de kaas op basis van dieren), plantaardige kaas kopen, een veggieburger kopen in plaats van vlees om het te proberen…. en het belangrijkste, terwijl we aan het experimenteren zijn, hebben we nog steeds de open niet-oordelende communicatie. Deel mijn gevoelens, deel mijn gedachten, leg het effect uit, luister naar elkaar…

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden Les Menuires

Ik ben er vrij zeker van dat door dit proces te volgen, ze ook duidelijk zullen begrijpen hoe ik me voel, en dat als ik in de keuken ben, ik helaas niet meer tegen mijn natuurlijke gevoelens in kan gaan en geen vlees meer kan bakken (dat is maar een kleintje vermoed ik dan). Ik geloof echt dat ik mijn natuurlijke zelf hebben bereikt voor voedsel, en in de familie hebben we er maar heel zelden een conflict over. Tuurlijk, we hebben allemaal onze voorkeuren en proberen deze regelmatig door te duwen als maaltijd. De mijne is, dat we een groene salade kunnen hebben met groenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli, asperges, selderij, sla, venkel, andijvie, rucola, paprika’s… een maaltijd waarvan ik weet dat het niet de favoriet is van allemaal.

Ik probeer zo goed mogelijk te luisteren naar hun behoeften en voorkeuren, en ik probeer samen met hen plantaardige alternatieven te ontdekken. Door middel van communicatie duurde het niet lang voordat we een dozijn maaltijden hadden waar ze van hielden…

Communicatie naar een relatie is als zuurstof in het leven. Zonder het… sterft het” – Tony Gaskins

Steven Deschuyteneer Hoe kan ik zo eten met een gezin familie of inwonenden Noorwegen

#voeding #gezin #familie #plantaardig #opennietoordelendecommunicatie #TonyGaskins