Toen ik me begon te realiseren hoeveel leed ik in de wereld aan het creëren was, leek het me een morele plicht om dat lijden te stoppen voor alles waar ik me van bewust ben. Het is duidelijk dat ik me, voordat ik mijn eetgewoonten veranderde, totaal niet bewust was van het vele lijden dat ik aan het creëren was.
Natuurlijk begreep ik al snel dat om vlees op mijn bord te krijgen, melk te drinken, kaas te eten… dieren moeten lijden. Ik moet toegeven dat ik me veel beter voelde, wetende dat ik de dieren niet meer liet lijden voor mijn eten, het voelde als een verlossing.
Na die stap besefte ik dat ik slechts een deel van het lijden wegneem.
Het is een grote stap, nu niet de enige.
Een andere belangrijke pijler in het algemeen in het lijden van levende wezens, komt met mijn kleren of manier van winkelen.
Hier zijn het niet alleen de dieren die lijden, maar ook de mensen die vaak mishandeld worden en in vreselijke omstandigheden moeten werken omdat ik mijn hippe kleren tegen de laagst mogelijke prijs kan kopen.
De tragedie op 24 april 2013 in Rana Plaza, toen een gebouw van acht verdiepingen in Bangladesh instortte, waar meer dan 1.100 mensen die in dienst zijn van kledingfabrieken werden opgesloten en gedood, is echt een klap in het gezicht van wat ik voortdurend negeer. Alsook wat mijn over- en verkeerde consumptie met deze wereld doet.
Is dit waar ik mijn geld aan wil uitgeven? Is dit wat ik op mijn geweten wil hebben na een dagje winkelen?
Mijn zielsverwant kon het ook niet accepteren en besloot om haar eigen bedrijf volledig in deze richting te starten, L’Envol du Colibri.
Ze bieden biologische, ethische en eerlijke kleding en accessoires aan voor mannen en vrouwen.
Zo kunnen mensen hun koopgedrag in de winkel voortzetten, zonder het lijden van levende wezens.
Voor mij was het allemaal heel duidelijk, psychologisch kon ik geen geld meer geven aan een bedrijf dat geen respect heeft voor alle levende wezens op aarde.
Vanaf die dag zouden de kleren die ik zou kopen ‘ETHISCH‘, ‘FAIR TRADE‘ en ‘BIO ORGANISCH‘ zijn.
Ik moet toegeven dat de reis niet gemakkelijk was, niet alles was gemakkelijk te vinden.
In feite zijn de meeste ervan alleen maar verkrijgbaar via een webshop.
Toch is het zeer waarschijnlijk dat als ik zoek en blijf zoeken, ik op een dag iets zal vinden.
Geleidelijk aan is mijn kleerkast getransformeerd, al mijn oude kleren zijn stap voor stap naar het goede doel gegaan en hier is een lijst met mannenmode die ik sindsdien heb gekocht en kleren waar ik echt van hou, vol met liefde!
Voor ondergoed zijn er verschillende merken boxers die ik heb geprobeerd, nu de boxers van A-Dam zijn echt de top voor mij. Ze zijn ontworpen in Nederland, de XL past perfect bij mij, de kwaliteit is erg goed en hun creativiteit is groot, van kleur tot kleine boodschappen erin verwerkt.
Vanwege mijn blote voeten doe ik zelden kousen aan, als ik er draag heb ik alleen nog deze van Living Crafts, natuurlijk textiel, ecologie & fairness als topprioriteit en een lange levensduur in plaats van snelle mode. Ecologische overtuiging is meer dan een natuurminnend bedrijf.
Ze passen goed in deze Vegan Veja schoenen.
In jeans, gaat er niets boven Mud Jeans – Fair Trade, Ethisch, gerecycled en circulaire fashion jeans., met een biologische, ethische, fairtrade trui van ArmedAngels en schoenen van VEJA – transparantie, organisch materiaal, fairtrade sourcing.
Vanwege mijn blote voeten ga ik voor schoenen meer voor barefoot modellen van VivoBarefoot.
Vakantie, ik hou van water, ik hou van het strand, ik hou van de zon… Ik voelde me gewoon niet meer op één lijn met mijn conventionele zwemkleding en gaf het aan het goede doel. Ik was erg blij dat ik gerecyclede, ethische, fair trade geweldige zwemkleding van Thinking MU vond.
Wil je een pak en wat meer klassieke schoenen dragen, kijk dan naar FAIR en Avesu Vegan Shoes.
T-shirt ‘LOVE all animals’ van Mercy For Animals en short van prAna. prAna-citaat: Van de boerderij tot de fabriek en onze kasten, we hebben allemaal een kans om onze impact op het milieu te verminderen. Begin met het stellen van vragen over je kleding op dezelfde manier als je vraagt over het voedsel dat je eet, en je kunt helpen om de manier waarop de kleding wordt gemaakt fundamenteel te veranderen.
T-shirt met mijn favoriete groente ‘KALE’ van het merk VGTL. Uit biologisch katoen, geen GMO, fairwear foundation, ILO (International Labor Organisation), gecertificeerd GOTS… kortweg geen compromis, eco-verantwoordelijk en omdat het nog steeds beschouwen van dieren als exploiteerbare hulpbronnen geen ecologische en ethische zin heeft.
Op zoek naar een fair trade Belgisch hemd, Mr. Manchette, produceren met respect voor mens en milieu en kiezen voor biokatoen en eerlijke productie.
Hemd van Studio JUX.
Naast kleren komt ook bedlinnen in aanmerking via Kalani.
Overzicht van de winkels die ik ken in België en zeker een bezoek waard zijn:
L’Envol du Colibri in Namur
Sway in Leuven
Harvest Club in Leuven
Anders Getint in Leuven
Inlevel5 in Leuven
Fair Eco Fashion in Gent
Just Hazel Feel Good Store in Gent
Yak & Yeti in Gent
Ethnique in Gent
Kiddybips in Gent
La Fille D’O in Gent
Super Goods in Gent, Antwerpen en Mechelen
HOST – House Of Sweet and Things in Antwerpen
Orybany in Brussel
VivoBarefoot in Brussel
Wonderloop in Brussel
Weco Store in Brussel
Yuman in Brussel
Supergreen me in Brussel
Blijf doen wat je doet mooie mensen!
#fairtrade #geenleed #LEnvolduColibri #MudJeans #MercyForAnimals #prAna #MrManchette #VGTL #SwayLeuven #HarvestClub #AndersGetint #Inlevel5 #FairEcoFashion #JustHazel #Yak&Yeti #Ethnique #Kiddybips #Lafilledo #SuperGoods #HouseOfSweetThings #VivoBarefoot #Orybany #Wonderloop #WecoStore #Yuman #Supergreenme
Geef een reactie