stevendeschuyteneer

Maand: oktober 2020

Wat buitenshuis eten (op reis) als je niets van dierlijke oorsprong eet?

Steven Deschuyteneer Wat buitenshuis eten op reis als je niets van dierlijke oorsprong eet Little Pine
Little Pine – de zanger Moby zijn restaurant in Hollywood

Als ik besluit om geen producten van dierlijke oorsprong meer te consumeren, is dat een zeer grote positieve, medelevende beslissing. Het is zeker niet de mainstream van vandaag en vereist veel energie en goede wil. In het begin werkt het thuis vrij goed na wat aanpassingen, dan gaat het ook voor diners buitenshuis en hoe langer we er aan werken, hoe meer mensen om ons heen er van weten en hoe makkelijker het wordt. Het is ons vergeven dat we de moeilijke zijn en er is een vorm van acceptatie, zalig!

Dan is het tijd voor vakantie of zakenreis, maar ola, wat zullen we daar eten?

Steven Deschuyteneer Wat buitenshuis eten op reis als je niets van dierlijke oorsprong eet London

Tot aan de COVID-19 periode reisde ik vaak voor mijn werk in Europa, Amerika en Azië. In het begin zou het altijd een groot mysterie zijn van wat ik daar zal kunnen eten en ik zou proberen het zo veel mogelijk voor te bereiden om verrassingen te voorkomen. Na verloop van tijd zou het makkelijker, eenvoudiger worden en vandaag de dag heb ik er geen enkel probleem meer mee. Maar soms is het al niet gemakkelijk om mainstream voedsel te vinden, hoe moeilijk is het dan wel niet om voedsel te vinden zonder dierlijke ingrediënten, en ja ook zonder eieren, kaas en melk.

Steven Deschuyteneer Wat buitenshuis eten op reis als je niets van dierlijke oorsprong eet Licht

Allereerst is er een belangrijk punt om te weten van de westerse manier van eten, ik eet uit sociale druk en gewoonte, niet omdat ik honger heb. Dus als ik ergens een goed ontbijt heb gehad en daarna een lekkere lunch, als ik de rest van de dag dan niets meer eet, ga ik niet dood. Vaak zie of hoor ik scenario’s waarin mensen denken dat als ze niet hun gebruikelijke eetpatroon hebben, dat alles zal instorten. Als ze dat nu heel hard geloven en dat als de enige waarheid beschouwen, dan denk ik dat ze gelijk hebben. Als ik me daar nu geestelijk van los kan maken, wordt het vinden van voedsel buitenshuis een stuk makkelijker.

Steven Deschuyteneer Wat buitenshuis eten op reis als je niets van dierlijke oorsprong eet HappyCow

Als ik echt op zoek ga naar mijn specifieke voedsel, dan ben ik Eric Brent, de uitvinder van de App HAPPYCOW zeer dankbaar. HAPPYCOW is een App waarmee je allerlei voedingswinkels (en ook kledingwinkels) kunt vinden waar producten zijn die geen dierlijke producten bevatten. HAPPYCOW is de makkelijke manier om snel en gemakkelijk iets te vinden om te eten buitenshuis. Ik gebruik het nog steeds, nu meer uit nieuwsgierigheid naar wat er in een bepaalde omgeving te vinden is, en vaak ook om biologische winkels te vinden om ingrediënten te kopen op plaatsen die ik niet ken.

Naast HAPPYCOW is er ook de mogelijkheid om naar een restaurant te gaan en met het personeel te praten. Is alles vers in huis gemaakt? Zo ja, kunt u bepaalde gerechten aanpassen en ervoor zorgen dat ze geen dierlijke producten bevatten? De gemakkelijkste restaurants om dit te doen zijn de pizzeria’s, waar het genoeg is om te vragen om een vegetarische pizza zonder kaas. Nu geldt hetzelfde voor zelfgemaakte salades en dergelijke.

Steven Deschuyteneer Wat buitenshuis eten op reis als je niets van dierlijke oorsprong eet Fruit

Daarnaast vult in mijn lifestyle fruit ⅔ van mijn dag en groenten de andere ⅓ van de dag. Deze zijn overal in hun natuurlijke staat te vinden, van lokale producenten, lokale winkels tot supermarkten.

Ik vind ook wat noten, gedroogd fruit, rauwe energie repen… en dergelijke in deze winkels, die ik echt als extra’s zie. Over het algemeen heb ik nooit langer dan 3 tot 4 weken gereisd. Ik vind het niet erg om gedurende deze bepaalde periode minder variaties en meer lokaal te eten.

Hier zijn wat foto’s om te inspireren wat ik in Europa, Amerika en Azië heb gevonden mede dankzij HAPPYCOW aan voeding zonder ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Steven Deschuyteneer Landbageriet Naturbageriet Copenhagen Denmark
Landbageriet – Naturbageriet (Kopenhagen – Denemarken)
Steven Deschuyteneer JOi Cafe Westlake Village USA
JOi Cafe (Westlake Village – Amerika)
Steven Deschuyteneer Koerle und Adam Stuttgart Germany
Koerle und Adam ( Stuttgart – Duitsland)
Steven Deschuyteneer Chaya Microbiotics Tokyo Japan
Chaya Microbiotics (Tokyo – Japan)
Steven Deschuyteneer La Tecia Vegana Venetie Italie
La Tecia Vegana (Venetië – Italië)
Steven Deschuyteneer Cafe Gratitude Santa Cruz Amerika
Cafe Gratitude (Santa Cruz – Amerika)
Steven Deschuyteneer Kopps Berlijn Duitsland
Kopps (Berlijn – Duitsland)
Steven Deschuyteneer Blossoming Lotus Portland Amerika
Blossoming Lotus (Portland – Amerika)

Met deze eenvoudige benaderingen vond ik het steeds makkelijker en eenvoudiger. Vandaag de dag kost het reizen geen enkele moeite meer als het gaat om voedsel. Voor lange autonome reizen neem ik wel wat spullen mee zoals mijn eigen B12 & Omega-3, aardappelmesje, grote tupperware voor de lunch, koeltas voor fruit/groenten, zero waste zakken voor de boodschappen, wat noten en gedroogd fruit (goji, abrikoos, rozijnen…). ), essenenbrood, rauwe energie repen, vork en mes, sladroger, grote slakom, quinoa-zeef, houten plank, fruitpers, wat kruiden… Nu zijn veel van deze dingen ook vaak beschikbaar in huurhuizen of appartementen (ik ben nogal gehecht aan het functioneel van mijn materiaal, elk zijn keuze hierin).

Overal vrijheid!

Steven Deschuyteneer Wat buitenshuis eten op reis Refuge de Moede Anterne Passy Frankrijk
Refuge de Moede Anterne (Passy – Frankrijk)

#reizen #eten #happycow

Spreekbeurt over ‘Vegan’ (10 jaar – 4de leerjaar)

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar klein meisje

Ik las dat kinderen het meest van hun onderbewustzijn opdoen in de eerste 6-7 jaar van hun leven door te observeren van de buitenwereld, vooral de ouders in de eerste plaats. Laat de periode bij mij zelf nu net erbuiten zijn geweest dat ik mijn moment van verandering door voeding kreeg. Desalniettemin, door open communicatie, onze standpunt uit te leggen en hun mening te respecteren, creëren onze kinderen ook hun eigen standpunten.

Hier is een spreekbeurt over ‘VEGAN’, gegeven en gemaakt door een 10 jarige in het 4de leerjaar.

Mocht je meer info, word, powerpoint… willen om zelf te kunnen gebruiken, gelieve contact met mij (Steven Deschuyteneer) op te nemen via deze website.

Hier is de spreekbeurt volledig;

___________________________________________

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar schaap

Inleiding:

Dag beste meester en klasgenootjes, vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over vegan. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het ben en ik het leuk vond om met jullie te delen.

Ik ga het hebben over:

Wat is vegan?

Waar komt voedsel vandaan?

Waar komen sommige dingen vandaan?

Hoe kan je zien of iets vegan is of niet?

Waarom ben ik vegan geworden?

Waarom vegan worden?

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar varken

Wat is vegan?

Mensen die plantaardig eten noemen we veganisten. Veganisme is een levensstijl, waarbij mensen zoveel mogelijk veganistisch eten, maar ook geen producten, dat van een dier afkomstig is of dat op dieren getest zijn, gebruiken.

Zij eten geen dieren, dus geen vlees, geen vis, maar ook geen melkproducten, eieren en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijk ingrediënten.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar handelaar zonder bont

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten om zich te kleden. Dat wil zeggen geen leer, geen wol, geen bont, geen veren, … Ze verkiezen ook om liever niet naar de dierentuin te gaan, net zoals het bezoeken van een circus. Ze houden meer van dieren te bezoeken en te steunen, zoals bijvoorbeeld in een asiel.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar cruelty free

Ze gebruiken ook liever geen producten die zijn getest op dieren zoals shampoo, tandpasta, zeep, enz.

Om samen te vatten, veganisten, willen niet betrokken zijn bij dierenleed.

Waar komt voedsel vandaan?

Wist je dat:

Biefstuk, van de koe komt?

Dat worst, van het varken komt?

Dat er in een cake, melk van de koe zit en eieren van de kip?

Dat fishstick, van een vis komt?

En chicken nuggets, van een kip?

Wat is er mis mee?

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar hou van dieren

Wel kippen, varkens, vissen, koeien en andere dieren die voor voedsel worden grootgebracht, waarderen hun leven evenveel als jij en ik de onze waarderen.

Dieren zijn niet van ons, niet om te eten en zeker niet om vreselijk te lijden voordat ze in nette, opgeruimde pakketten in de supermarkt, fastfood restaurants of je favoriete restaurant terechtkomen.

De meeste dieren die voor voedsel worden gebruikt, leven in overvolle, smerige omstandigheden en lijden aan pijnlijke procedures zoals branden, onthoorning, het laten afsnijden van hun staart of hun snavel, en afzagen van hun tanden – en dit alles zonder pijnstillers.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar kippen

Bijvoorbeeld, De meeste kippen die worden gebruikt voor eieren te leggen, zijn beperkt tot kleine kooien die bekend staan als batterijkooien. Deze kooien zijn vaak alleen de lengte en de breedte van een stuk papier, en verschillende vogels zijn op elkaar gepropt! Dat zou hetzelfde zijn als je, je hele leven in een ruimte zou moeten leven dat kleiner is dan een badhanddoek en die ruimte met je hele gezin moet delen.

Wist je ook dat snoepjes, van het varken komen?

Gelatine is gebruikt voor snoepjes te maken en wordt van varkenshuid gemaakt.

Vegan snoep bestaat.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar vegan snoep

Ik vind persoonlijk dat de twee dezelfde smaak hebben. (Proeven vegan snoep)

Waar komen sommige dingen vandaan?

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar vos

Wist je dat:

Leer, van de vacht van de koe komt?

Wol, van de vacht van het schaap komt?

Bont, van de vacht van een vos, een nerts of een konijn…komt?

De schapen moeten we toch scheren, wat is er mis mee?

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar schapen

Als ze alleen zouden worden achtergelaten en niet genetisch gemanipuleerd, zouden schapen net genoeg wol krijgen om zichzelf te beschermen tegen extreme temperaturen. Het vlies zorgt voor een effectieve isolatie tegen zowel kou als hitte.

Om vliegen weg te houden, snijden werknemers op wol kwekerijen vaak een deel van de huid af op de achterkant van schapen zonder pijnmedicatie te gebruiken. Dit wordt ‘mulesing’ genoemd. Schapen die voor hun wol worden gebruikt, hebben vaak gaten in hun oren en hun staarten worden afgesneden beide zonder pijnstillers.

Hoe kan je zien of iets vegan is of niet?

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar vegan kaas

Eerst moet je kijken of er geen vegan logo op de verpakking staat.

Is het niet zo, kijk dan als er geen dierlijke ingrediënten in zitten zoals melk, eieren, vlees, botervet…

Waarom ben ik vegan?

Omdat ik het heel erg vind voor die dieren, die geslacht en mishandeld worden en ook omdat mijn mama en papa het zijn.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar hond

Het Voordeel aan vegan?

Dat er geen dieren geslacht moeten worden of mishandeld voor onze voeding en ons comfort.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar knuffel dier

Het nadeel aan vegan zijn?

Als je bijvoorbeeld bij iemand gaat eten is het niet altijd gemakkelijk om vegan eten te hebben, omdat de meeste mensen vegan nog niet kennen en dan is het moeilijk.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar onbekend

Welk eten van vroeger mis ik?

Ik mis geen eten van vroeger, want mijn mama en ik kunnen bijvoorbeeld pannenkoeken, taarten, gebakjes identiek maken met juist een andere smaak, maar zeker niet minder lekker.

Wat eet ik in een dag?

Wat eet ik ’s morgens: ’s morgens begin ik met een glas water, daarna een smoothie en dan een zelfgemaakt chocolade amandelmelk.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar smoothie

Wat eet ik bij de lunch?

Als lunch eet ik wraps.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar wraps

Wat eet ik bij het avond eten?

Ik eet bijvoorbeeld pasta, pizza, lasagne, couscous, frietjes, kroketten, quinoa… zo goed als hetzelfde dan vroeger, maar dan met andere ingrediënten.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar quinoa

Waarom vegan worden?

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar hond kat

Voor de dieren: Omdat dieren ook voelende wezens zijn en niet als voedsel moeten worden gebruikt. Kiezen voor veganisme vermindert onmiddellijk het aantal dieren dat in slachthuizen wordt gedood.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar aarde

Voor de planeet: Als je verandert van je eetgewoonten en je wordt veganist, dan weeg je minder op de planeet. Dat betekent dat elke maaltijd zonder dierlijke producten uw voetafdruk vermindert op het milieu.

Steven Deschuyteneer Top 10 voordelen positieve houding mezelf anderen

Voor de mensen: Een groot deel van de landbouw, meer dan wat mensen nodig zouden hebben om te eten, wordt gebruikt om de dieren te voederen. Mochten we deze landbouw gebruiken om de mensen direct te voederen, zouden mensen geen honger meer hebben op deze planeet.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar appel

Voor onze gezondheid: Een evenwichtig veganistisch dieet, is goed voor je gezondheid en is geschikt voor alle leeftijden. Veel topsporters zijn veganistisch en overtuigd van de voordelen van hun dieet.

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar Josje K3

Bron: https://www.instagram.com/josjecoos/

En nu ik het over bekende personen heb, wist je dat Josje (Huisman) van K3 ook vegan is.

Slot

Zijn er nog vragen?

En nu gaan we iets proeven!!! (vegan cupcakes)

Bedankt voor het luisteren.

Cadeautje voor iedereen

Steven Deschuyteneer Vegan spreekbeurt 10 jaar 4de leerjaar Cadeautje voor iedereen

Bedankt aan;

https://www.evavzw.be/

http://bevegan.be

https://www.gaia.be

https://www.biteback.org/

https://www.animalrights.be

https://www.dieranimal.be/nl/

https://www.happycow.net/

#vegan #spreekbeurt #veganspreekbeurt #JosjeK3 #evavzw #bevegan #gaia #gaiakids #biteback #animalrights #dieranimal #happycow

Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin, wat werkt best en geeft beste resultaat?

Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin

Zoals ik in eerdere berichten heb geschreven, raad ik zeker aan om bewust te zijn van de problemen van de hippe tuin, te proberen de tuin zo gezond mogelijk te maken en dan kan ik inderdaad beginnen met het aanleggen van een groentetuin. Als dat klaar is, is de grote vraag natuurlijk, en wat planten we er dan in?

Eigenlijk zijn er 2 mogelijkheden:

  • Ik ga kleine plantjes kopen om buiten geplant te worden in de groentetuin. Dit is de makkelijkste oplossing en geeft meestal zeer goede resultaten. Zeker als de planten al vrij groot en sterk zijn tegen mogelijke natuurlijke vijanden.
  • Ik koop biologische zaden, meestal in een winkel zoals www.semailles.com en plant ze in de moestuin wanneer dat wordt aanbevolen (vaak vermeld op de verpakking).

Voor mij persoonlijk neemt het kopen van reeds ontwikkelde planten het plezier weg en dan denk ik dat ik net zo goed biologische groenten kan gaan kopen (maar dat is mijn persoonlijke mening natuurlijk).

Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin grond

In het begin werkte ik dus alleen met de biologische zaden, direct op het juiste moment in de grond van mijn moestuin. Als de zaden in de grond zitten, kan ik de grond niet bedekken, want als er geen zon is, zal het zaad niet ontkiemen. Tijdens deze periode van zaaien en ontkiemen kan het soms lang duren, zodat het onkruid zich rustig ontwikkelt op die plaats.

Mijn ervaring is dat sommige zaden gemakkelijk tot planten uitgroeien en andere veel moeilijker zijn. Nu als het vele onkruid met zich meebrengt, vind ik het niet ideaal en vooral veel werk (ik werk niet zoveel in mijn tuin en vooral wanneer ik zin heb, het mag geen ‘must’ worden). Het enige wat voor mij goed werkt is peterselie, spinazie en aardbeien. Ze groeien waarschijnlijk perfect als het onkruid nog niet zo actief is.

Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin potjes

Voor alle anderen ben ik overgestapt op het zaaien van de zaden eerst in kleine potjes en daarna overzetten in de grond (laat toe om te zien ook welke zaadjes effectief plantjes geven). Om dit te doen in een omgeving waar ik niet te nauw hoef te kijken op de omgeving, leek een serre de beste oplossing. Nu denk ik persoonlijk niet dat een serre de investering snel zal terugverdienen, ik zie het vooral als een les over het leven en de natuur. En vanuit dit oogpunt denk ik dat het een perfect hulpmiddel is dat ik meer dan de moeite waard vind.

Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin wortelen

Wat goed werkt als zaadjes direct in de grond voor mij zijn:

  • Peterselie, spinazie, rabarber, munt en tijm met heel weinig werk.
  • Radijzen en aardbeien met wat schoonmaakwerk, maar nog steeds beperkt.
  • Rucola, ik moet het kort houden anders worden ze snel bitter.
  • Wortels in zachte gezonde grond.
Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin kale

Wat goed werkt eerst in pot en dan in de grond:

  • Bieten (rood en normaal)
  • Pompoenen (alle soorten)
  • Kale (boerenkool)
  • Butternut
  • Courgetten
  • Komkommers
  • Tomaten
  • Kerstomaten
Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin sla

Wat goed werkt in pot en blijft in grote pot:

  • Sla (ideaal op een hoogte zodat slakken er niet gemakkelijk bij kunnen)
  • Kervel
  • Basiliek
  • Koriander
  • Kurkuma
Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin bloemkool

Wat moeilijk is en nogal wat aandacht of voorbereiding vergt:

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Witloof
Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin prei

Wat nooit voor mij heeft gewerkt:

  • Selder
  • Prei
  • Venkel

Dit is natuurlijk mijn ervaring, ik vind het goed dat iedereen zijn eigen ervaringen beleeft. Luister naar anderen, deel met hen en neem wat ik denk dat ook voor mij kan dienen of dat ik kan toepassen.

Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin Beauvechain

Dus het grootste deel van mijn grond is volledig bedekt (met stro, takken, groente compost…) zoals in de permacultuur. Ik maak er eigenlijk alleen maar een gat in om de plant uit de pot te planten in de grond en dan snel weer om de plant heen bedekken. Soms zet ik een open pot om de plant heen die ik in de grond zet om de plant wat meer te beschermen, vooral als de planten nog klein zijn.

Aarzel niet om te laten weten wat voor jou werkt, ik denk dat we hier echt meer over moeten praten en niet alles wat de natuur ons biedt als normaal moeten accepteren. De natuur levert elke dag wonderen, we zijn alleen geconditioneerd om ze niet meer te zien, de smartphone biedt zoveel aantrekkelijke dingen om te overleven, toch?

Steven Deschuyteneer Plantjes of zaadjes planten in de groentetuin tuin

#natuur #planten #zaden #serre #permacultuur

Geen kus, geen hand… dit is de nieuwe manier van groeten voor een betere wereld!

Steven Deschuyteneer Geen kus geen hand nieuwe manier groeten voor betere wereld

Toen Covid-19 begin dit jaar aankwam, samen met alle wettelijk verplichte maatregelen (mondmasker, fysieke afstand, desinfecteren van handen…), was ik echt bang voor de toekomst van de wereld. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat we door communicatie, contact en liefde echt een betere wereld kunnen maken met alle levende wezens. Haat, isolement en oorlog zijn zo vaak uitgeprobeerd, en ik ken geen enkele versie met een positief einde voor alle levende wezens. 

Steven Deschuyteneer Geen kus geen hand nieuwe manier groeten voor betere wereld kinderen

Als ik nu aan mensen het symbool van de liefde tussen mensen vraag, weet ik zeker dat er vele als antwoord de kus en handjes geven, zullen geven. Waarschijnlijk definieert ook de soort kus, voor velen, de soort liefde, zo was het toch toen ik klein was. In de familiekring (bubbel) is die kus en het geven van de hand nog steeds mogelijk, nu is het voor de meeste mensen daarbuiten gedaan ermee. Daarmee is ons eerste contact om de liefde over te dragen weg.

Steven Deschuyteneer Wat leren we door COVID-19 deel 2 vervuiling mond masker

Toen ik me dit realiseerde, was ik echt bang dat al deze maatregelen ons verder van elkaar weg zouden brengen en mensen nog meer van de liefde zouden isoleren. In de tussentijd zien we hoe de dingen werken, vooral als mensen dicht bij elkaar komen (denk maar aan de bus) dan is het dragen van het mondmasker en het desinfecteren van de handen een ‘bijna’ normale zaak geworden.

In de open lucht kan alles, als we maar 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar houden, kan dat niet, dan is het ook mondmasker op. Het geven van handen en kussen kunnen we dus wel vergeten. Onze cultuur gebonden symbolen van liefde. Zijn ze echt de symbolen van liefde?

Hield ik echt zoveel van iemand toen ik hem een handje of kusje gaf? Misschien moeten we deze nieuwe aanpak eens proberen en het verschil merken?

Wat als ik iemand ontmoet, mijn mond masker aan doe, mijn handen desinfecteer en elkaar dan gewoon een paar seconden (of misschien zelfs minuten, afhankelijk van het contact) in de ogen kijk met veel liefde en observatie?

En misschien als er een verdere impuls is, elkaars hoofd weg draaien zodat de mondmaskers elkaar niet aanraken en elkaar een paar seconden (of misschien zelfs minuten, afhankelijk van het contact) een diepe knuffel geven.

Steven Deschuyteneer Geen kus geen hand nieuwe manier groeten voor betere wereld knuffel

Dit is iets wat perfect mogelijk is voor mij, vandaag de dag, misschien zelfs krachtiger dan die kus en het geven van hand ooit zijn geweest. Het kan ons in een verbinding van liefde voor elkaar brengen waarvan we tot nu toe niet wisten dat die bestond, voor elk levend wezen op aarde.

Ik heb een droom… dat liefde voor elkaar onze eerste prioriteit in de samenleving zal worden, en ver boven het kapitalisme en de macht komt te staan.

Steven Deschuyteneer Geen kus geen hand nieuwe manier groeten voor betere wereld samen

#liefde #ogen #knuffel

De natuur zorgt voor alles en waarom is dat niet genoeg?

Steven Deschuyteneer De natuur zorgt voor alles en waarom is dat niet genoeg

Als ik alleen maar denk aan wat ik echt nodig heb om te overleven, kan het worden gereduceerd tot: Lucht, Water en Voedsel. Voedsel voor mij in de vorm van fruit, groenten, noten en zaden. Dit zijn dingen die de natuur mij gratis ter beschikking stelt (of tegenwoordig bijna gratis en bijna in goede kwaliteit).

Als ik vandaag een beetje kritisch naar deze 3 dingen kijk, zou ik kunnen zeggen:

Steven Deschuyteneer De natuur zorgt voor alles en waarom is dat niet genoeg donker

Dat de lucht naar de kl**e is, het water erg vervuild is met steeds minder leven erin en groenten en fruit, zich meer en meer verwijdert van de oorspronkelijke voedingsvorm die de natuur ze heeft gegeven. Wat is de reden voor die slechte lucht, vervuild water en geen kwaliteitsvoedsel?

Vrij eenvoudig antwoord, ‘de Mensen’.

De manier waarop ik leef(de) creëerd;

In de lucht enorme CO², waarschijnlijk voor het grootste deel door de consumptie van dierlijke producten (vlees, melk…) en alle luxe die energie nodig heeft. Of het nu gaat om elektrische apparaten of transportmiddelen om dingen sneller te laten lopen, ze hebben allemaal een CO²-afprint op de lucht.

Steven Deschuyteneer De natuur zorgt voor alles en waarom is dat niet genoeg water

Van het water gaan alle chemische producten die ik vroeger gebruikte, voor het schoonmaken, het wassen… allemaal in het water waaruit we weer drinkwater proberen te maken. Ik stel mezelf de interessante vraag: waarom moet alles zo schoon of mooi zijn? Of misschien een nog betere vraag, wat is schoon en mooi, en is mijn definitie daarvan niet verkeerd?

Van de groenten en fruit die ik koop, koop ik de goedkoopste die er het beste uitzien. Wat betekent dit voor de groente- en fruitverkoper om toch enige winst te kunnen garanderen? Dat ze veel chemicaliën nodig hebben en genetisch gemanipuleerd zijn om duurzaam te zijn voor de fabrikant op de lange termijn. Al de rest is bijzaak, er is gewoon geen geld over om ervoor te zorgen dat ze voedzaam zijn.

Ik ben de enige reden dat de natuur me niet meer geeft wat ik nodig heb.

Vroeger hoorde ik als kind dat wij mensen veel slimmer zijn dan de natuur, met alles wat ik nu weet ben ik daar niet meer zo zeker van.

Ik neem schone lucht, drinkbaar water en energierijk voedsel als vanzelfsprekend, ook al heb ik er vandaag de dag geen directe toegang meer toe zonder geld. Dat schept een situatie waarin we elk voor zich denken en zeker niet meer delen.

Als ik denk dat ik al het bovenstaande heb, wil ik ook meer: een auto, een mobiele telefoon, een computer… waarom?

Omdat ik geloof dat er meer is dan wat de natuur me biedt, toch?

Steven Deschuyteneer De natuur zorgt voor alles en waarom is dat niet genoeg aardbeien

Wat is er nog meer?

Ja, er is liefde, vriendschap, gemeenschap, mededogen… en ik geloof dat al deze materiële dingen dat zullen brengen?

Op een gegeven moment moest ik concluderen dat de natuur alles biedt, als ‘mens’ vond ik het niet genoeg, ik ging in een richting die ik slimmer vind en begon mijn eigen problemen te creëren.

Misschien is de natuur een plek waar we meer moeten zoeken om de echte essentie van het leven te vinden, die zo moeilijk te vinden lijkt!

Dieren zijn betrouwbaar, velen zijn vol liefde, waarachtig in hun genegenheid, voorspelbaar in hun daden, dankbaar en loyaal. Moeilijke normen voor mensen om zich aan te houden“. – Alfred A. Montapert

Steven Deschuyteneer De natuur zorgt voor alles en waarom is dat niet genoeg vogels

#lucht #zuurstof #water #voeding #natuur #dieren #alfredamontapert