Met alle richtingen die ik uitga en waarop ik verandering heb gezien na mijn veranderingen in mijn eetgewoonte, wordt mij vaak gevraagd, wat ik nu juist ben? Ben ik veganist, zéro afval man, Wim Hoffer… allemaal labels waar ik zeker een link mee heb. Nu wat betekenen deze labels? Wat is een veganist, heel snel zal ik verschillende definities van diepte vinden tussen verschillende mensen die zichzelf als veganist beschouwen. Hetzelfde geldt voor zero waste, Wim Hoffer… en dus moest ik aannemen dat ik niet direct een link voel met al die labels. Als mensen me dan vragen wat ik ben, of wat ik doe, dan antwoord ik, dat ik “probeer zo goed mogelijk één te leven met de natuur”.
Wat is dat, één leven met de natuur?
Nou ik denk dat dit een zeer persoonlijke definitie is die voor iedereen anders is. Sommigen zijn tevreden als ze een plant in hun huis hebben en anderen zijn tevreden in andere richtingen. Voor mij persoonlijk is het een evolutionair proces dat in een stroomversnelling kwam op de dag dat ik besloot mijn eetpatroon aan te passen.
Hier is mijn persoonlijk standpunt van vandaag (want het is een evolutionair proces) over wat “één leven met de natuur” is?
Zoals overal hier op mijn website geschreven, is alles begonnen met het eten van voedsel dat zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke staat is, idealiter niet gekookt en niet verwerkt voedsel. Ik probeer deze groenten en fruit zonder pesticiden (biologisch) zo lokaal mogelijk te kopen en idealiter heeft het een maximale hoeveelheid zonlicht gekregen. Ik probeer ook mijn eigen groenten en fruit in de tuin te kweken.
Wat drinken betreft, dit is voornamelijk water, zelfgemaakt geperst sap en soms drankjes zoals kefir of kombucha.
Mijn aankopen voor zowat al mijn voedsel dat niet uit mijn tuin komt, komen van vrac-winkels, waar alles dus zonder verpakking is en ik zelf herbruikbare verpakkingen gebruik. Als dit niet mogelijk is, dan probeer ik dat het in glas verpakt is. Door dit toe te passen ben ik ook tot de conclusie gekomen dat vooral het bewerkte voedsel een enorme hoeveelheid plastic afval met zich meebrengt dat op allerlei manieren in de lucht of in de natuur terechtkomt.
Naast voedsel, kopen we ook onze zeep, huishoudproducten, tandpasta… van natuurlijke bronnen, in diezelfde winkels en dus ook zonder verpakking.
Kleding, tja daar ga ik echt voor het strikte minimum, nu met de soulmate die zelf een kledingwinkel heeft, als het dan toch gebeurt is het ethisch, fairtrade en bio organisch.
Ik breng het grootste deel van mijn tijd in huis en in de tuin, die ik in een oase heb veranderd, op blote voeten. Als ik toch schoenen moet aantrekken, zijn het buiten schoenen voor hardlopen en basketbal, vivobarefoot schoenen.
Als water heb ik eigenlijk alleen maar koud kraantjeswater (ook al zou ik het graag van een bron halen) nodig voor alles, zelfs de koude douche.
Ik kijk geen TV, luister niet naar de radio, zit zelden op social media en probeer zo veel mogelijk tijd in de natuur door te brengen en vooral te leven in de snelheid van de natuur.
Natuurlijk doe ik mijn best om geen enkel levend wezen in de natuur te doden, ja inclusief vliegen, spinnen, muggen… Voor mij zijn ze allemaal net als ik hier om te doen wat ze het beste en uniekst kunnen. Daarom probeer ik mij ook zoveel mogelijk te voet of met de fiets te verplaatsen.
Naast het observeren van alle levende wezens in de natuur, heb ik ook 2 huisdieren, hond en kat, met wie ik een andere band schep, veel tijd doorbreng en met wie andere natuurlijke fenomenen zeer duidelijk worden.
Dit zal zo’n beetje mijn definitie zijn van ‘Leven één met de natuur’ en met het levende gevoel dat ik heb gekregen sinds ik in die richting ben gaan leven, beveel ik het iedereen aan. Nu is het me volkomen duidelijk dat dit voor iedereen een andere betekenis heeft. Welke andere dingen zou ik kunnen doen om mijn verbinding met de natuur te versterken? Ik hoor ze graag!
#natuur #liefde
Recente reacties