stevendeschuyteneer

Maand: september 2021

Wat te doen tegen overstromingen?

Steven Deschuyteneer Wat te doen tegen overstromingen

Afgelopen juni en juli werden we in België zwaar getroffen door overstromingen. Persoonlijk ben ik gespaard gebleven, maar ik heb veel apocalyptische gebeurtenissen om mij heen gezien en het verdiend om daar bij stil te staan. Er waren veel slachtoffers, mijn steun gaat volledig naar deze mensen en dit zijn dingen die men niemand toewenst. Ik hoop dat jullie er nu allemaal gedeeltelijk of volledig overheen zijn.

Wat ik mijzelf natuurlijk het meest afvraag, zelf kritisch, is hoe zijn we hier gekomen en wat kunnen we veranderen? Een vraag die ik mezelf ook stelde tijdens COVID-19 en waaruit bleek dat het een richting is waar maar weinig mensen naar kijken. De politici in mijn gemeente hadden over de overstromingen, samengevat, het volgende te zeggen: spijtig voorval, onze gemeente voldoet aan de eisen en dit was echt uitzonderlijk, sorry.

Steven Deschuyteneer Wat te doen tegen overstromingen stuwdam

Ik hoorde van een andere gemeente dat ze aan de overstromings vijvers gingen werken, de afvoerkanalen groter gingen maken… Dat doet me echt denken aan het scenario; ik heb een wond, ik doe er een pleister op en alles is opgelost. Ik heb een andere wond die iets groter is, ik doe er een grotere pleister op. Ik heb nog een wondje ertussen, nou daar doe ik weer een pleister op. Vraagt niemand zich af, hoe kom ik aan die wond en hoe kan ik die wond voorkomen?

Voor de overstromingen in mijn gemeente, was het vrij duidelijk voor mij door observatie. Kwam er meer water uit de hemel dan normaal? Misschien, vooral de korte tijdspanne was inderdaad vrij indrukwekkend, nu was dat natuurlijk niet de hoofdreden, want op sommige plaatsen hadden de mensen niets, waar de buurman volledig onder water stond. Er was dus meer aan de hand.

Steven Deschuyteneer Wat te doen tegen overstromingen meststoffen bodem aarde

Wat ik vooral kon waarnemen, is dat het niet echt de hoeveelheid water die uit de lucht kwam was die het probleem vormde, het was vooral de aarde die het moeilijk had om het water op te nemen. Laat het duidelijk zijn, ik ben geen wetenschapper en weet dus niets over de absorptie van water in de aarde. Wat ik in die periode gewoon met mijn eigen ogen kon waarnemen is dat:

  • Asfalt en betonnen rijbanen, laten niets van water door. Onder deze categorie vallen natuurlijk alle huizen en gebouwen. Het water liep gewoon naar de eerste de beste afvoerput die het kon vinden, als die al niet verzadigd was.
  • Landbouwvelden, laten heel weinig water door. Vaak liep er ook een laag modder van de toplaag op het veld, op de rijbanen.
  • Grastuin, is beter dan de banen en velden, nu vaak zelfs daar kon het water niet gemakkelijk doordringen (maakt deel uit van monoculturen).

Waar geen overstromingen waren en het water rechtstreeks de aarde in liep?

In gevarieerde natuurlijke bossen (geen monotone hout productie bossen) en verwilderde natuur. Als ik nu op Google Maps naar een satellietfoto van mijn gemeente kijk, kan ik de bossen en verwilderde natuur heel gemakkelijk zien door de zeer groene kleur. Heel eenvoudig zie ik dat dit ongeveer 15% van de oppervlakte vertegenwoordigt. Wat is de andere 85%, banen en landbouwvelden.

Steven Deschuyteneer Wat te doen tegen overstromingen landbouw pesticieden

Moet er nog meer gezegd worden?

Ik zag dat sommigen de verkoop van nieuwe bouwgrond als oorzaak aanvoerden. Zeker, hoe meer huizen, hoe moeilijker het is voor het water om door de grond te dringen. En inderdaad, op sommige plaatsen is het misschien niet raadzaam nog meer huizen te bouwen om deze verzadiging te voorkomen.

In mijn gemeente is er duidelijk ongeveer 60% landbouwgrond en men kan er dus duidelijk van uitgaan dat dit een grotere oorzaak is, dan de 5-10% huizen of gebouwen die er worden gebouwd. Dus wat moet er met die landbouw gebeuren?

Momenteel gaat het vaak om monoculturen (monocultuur betekent dat steeds hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond wordt verbouwd en er vindt dus geen vruchtwisseling plaats) die gepland wordt met industriële granen, op grond waar veel te veel dierlijke meststoffen in worden gedraaid, die onderhouden worden met enorme hoeveelheden chemische producten en met maar één doel voor ogen, een beter rendement. Hier denkt men niet na over is dit gezond, moet dit zo en laat dit wel genoeg water door, hier denkt men alleen aan geld. Natuurlijk geen verwijt, als je niet beter weet, is het niet jouw schuld.

Steven Deschuyteneer Wat te doen tegen overstromingen landbouw monocultuur

Gewoon als eenvoudige waarnemer kan ik zeggen dat we dringend naar een ander soort landbouw moeten, biologisch zeker, maar ook meer gediversifieerd. Voor meer info hierover zie vooral de volgende website: https://kisstheground.com/. Waarschijnlijk ook meer met groenten en fruit die ter plaatse worden geconsumeerd. Die 15% van bossen en wilde natuur moet omhoog. Als dit nog niet duidelijk is, vraag ik me echt af wat we zullen moeten doormaken om dit eindelijk te begrijpen en aan de basis aan te pakken.

Maak je geen zorgen, de natuur is ons goed gezind, ze blijft maar signalen uitzenden, ik kan me voorstellen dat ze had verwacht dat we net iets eerder in actie zouden komen en luisteren….

Bouw je eigen bos, je wilde natuur en koop producten van biologische oorsprong zodat we de bodem weer een beetje ademruimte kunnen geven zodat deze het water beter kan verwerken.

Steven Deschuyteneer Wat te doen tegen overstromingen Meerdael bos

#bodem #grond #landbouw #biologisch #kisstheground

Waarom ik stop met boeken lezen!

Steven Deschuyteneer Waarom ik stop met boeken lezen

Nogal ironisch nietwaar, een week nadat ik gezegd heb welke boeken ik gelezen heb, zeggen dat ik ermee stop…

De meeste boeken die ik gelezen heb zijn altijd een zoektocht geweest naar meer informatie en mijn waarheid. In het boeddhisme wordt deze manier “cintāmayā paññā” genoemd, kennis die verkregen wordt door boeken te lezen, erover na te denken, en er zelfs zin aan te geven. Ik ontdekte dat het misschien niet de ware kennis is. Want de hulpmiddelen die de logica toepast om na te gaan of de aldus verworven kennis waar is of niet, zijn niet waterdicht. Logica heeft haar beperkingen.

Hiermee wil ik niet zeggen dat boeken niet goed voor mij zijn. Ze helpen me op een bepaald moment om mijn ogen te openen, om me bepaalde dingen of standpunten te doen inzien … nu brengen ze me niet tot mijn ultieme waarheid. Soms kan ik voor sommige onderwerpen zo in beslag genomen worden, dat ik maar blijf lezen en lezen over een bepaald onderwerp, zonder echt enige vooruitgang te boeken of tevreden te zijn met mijn kennis.

Steven Deschuyteneer Waarom ik stop met boeken lezen yoga strand

Soms vergaar ik mijn kennis door wat het boeddhisme “sutamayā paññā” noemt. Kennis opgedaan door naar anderen te kijken of luisteren. Dit is kennis uit de tweede hand. Ik zie iemand iets eten, zijn ogen stralen, hij heeft een grote glimlach op zijn gezicht en ik neem aan dat wat hij eet wel lekker moet zijn. Nu kan men geen echt begrip hebben zonder het zelf te ervaren.

Dit bracht mij tot wat het boeddhisme “bhāvanāmayā paññā” noemt, kennis die een deugdzaam mens op ervaringsniveau verwerft en wijsheid wordt genoemd. Van de drie soorten “paññā” hecht de Boeddha veel belang aan “bhāvanāmayā paññā.” Dit is ook wat ik op mijn pad heb mogen ervaren.

Het begon met nieuwsgierigheid en ik begon boeken te lezen over het onderwerp voeding. Hierdoor kreeg ik “cintāmayā paññā”. Ik begon ook anderen over voeding te ondervragen, hun informatie logisch te interpreteren, en op deze manier verkreeg ik “sutamayā paññā”, het is pas toen ik zelf met de dingen aan de slag ging en begon te ontdekken, dat mijn echte waarheid naar boven kwam: “bhāvanāmayā paññā”.

Zo ging ik van onderwerp naar onderwerp, van voeding, relaties, communicatie, mindfulness, slaap, zelfontwikkeling, rituelen, verband tussen lichaam en geest, beweging, waarheid, liefde, geloof… waardoor ik me uiteindelijk realiseerde dat dit alles in mij zat, dat ik er alleen niet naar op zoek was. Of niet op de juiste plaats.

Steven Deschuyteneer Meditatie mijn persoonlijke privé dokter Noorwegen Geirangerfjord

Ik ontdekte dat ik gelukkig altijd na een tijd uit een bepaald schema stapte (niet bleef lezen, niet bleef zoeken…) om de volgende stap te zetten…. Soms kan ik inderdaad wat langer blijven hangen voor bepaalde onderwerpen, en voor andere ga ik meteen naar “bhāvanāmayā paññā”.

Voor mijn eigen zelfontwikkeling heb ik kunnen vaststellen dat dit het belangrijkste is. Dingen beginnen te doen, dingen beginnen te ervaren…. Vandaag ben ik op een punt gekomen dat ik niet meer echt hard op zoek ga naar informatie. En zulke boeken die me op een bepaald punt op mijn pad wel geholpen hebben, vandaag geen dingen meer zijn van datgene waar ik naar op zoek ben.

Op de weg naar mijn innerlijke wijsheid was “Een kalme geest – Shoukei Matsumoto (978-94-013-0466-5)” het laatste boek dat op mijn pad kwam. Ik koop altijd boeken bij een plaatselijke onafhankelijke boekhandel in Namen (ik probeer ook de plaatselijke handel te steunen voor de internationale handel). Ik zei dat ik dit Nederlandse boek niet op hun website kon vinden, en vroeg of ik het toch kon bestellen. Ze legde me uit dat dit normaal is en dat ze alleen in de winkel verbinding kunnen maken met de Nederlandse database.

Terwijl ze het aan het bestellen was, dook plotseling het boek op dat mij door een liefdevolle vriend was aangeraden, en dat heb ik er maar meteen bij besteld. Ik ga dus steeds meer op dit soort natuurlijke impulsen vertrouwen in plaats van altijd maar informatie te zoeken. Ik begreep dat ik mezelf echt kan verdrinken in alles wat ik zoek, nu omdat ik het niet ervaar heb ik er niet veel aan.

Natuurlijk lees ik nog wel, alleen ben ik gestopt met lezen en zoeken naar een enorm aantal onderwerpen. Ik zoek niets meer bij het lezen, en als ik dat soms wel doe, probeer ik niet eindeloos op te gaan in het zoekproces.Vandaag heb ik moeten besluiten dat zo ongeveer alles, zo niet alles, wat ik gelezen heb, ik al wist. En voor wat ik nog niet wist, moet ik oppassen dat het mijn geloof niet aantast van wat ik misschien nog zal aanvaarden.

Alles wat ik nodig heb zit al in me.

Geloof in grootsheid. Want wat ik geloof is wat ik word.

Steven Deschuyteneer Waarom ik stop met boeken lezen vogel bergen

#ervaring #cintāmayāpaññā #sutamayāpaññā #bhāvanāmayāpaññā

Welke boeken lees ik op mijn weg? (Deel 2)

Steven Deschuyteneer Welke boeken lees ik op mijn weg Deel 2

Na het eerste overzicht, is het tijd voor het vervolg daarop.

Ik ontdekte dat op mijn ontdekkingspad tot nu toe, het krijgen van medeleven en bevestiging een grote rol spelen. Naast de mensen die ik heb ontmoet en de films die ik heb gezien, hebben de boeken hier ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Ik las in de taal dat ik het boek ontdekte (dit kan Nederlands, Frans of Engels zijn), nu kunnen het vaak vertaalde versies zijn of kunnen deze ervan bestaan.

Ze staan in de volgorde waarin ik ze gelezen heb, de laatste bovenaan en de oudste onderaan. Ze gaan over allerlei onderwerpen en ik heb het gevoel dat ze allemaal hebben bijgedragen aan het vinden van mezelf, de manier waarop ik me vandaag de dag voel en de ontdekkingsweg waar het me heeft opgezet. Voor mij is er geen weg terug, daar hou ik te veel van mezelf voor!

Ik hoop dat sommige boeken je kunnen helpen om te vinden wat jij zoekt!

Steven Deschuyteneer Welke boeken lees ik op mijn weg Deel 2 De meeste mensen deugen

FactfulnessHans Rosling (978-1-473-63749-8)

De meeste mensen deugenRutger Bregman (978-90-8294218-7)

Een kalme geestShoukei Matsumoto (978-94-013-0466-5)

The Art of Living (Vipassana Meditation as Taught by S.N. Goenka)William Hart (978-0-06063724-8)

The Quiet MindJohn E. Coleman (978-1-92870606-9)

30 contes d’auto-hypnoseOlivia Favre & Xavier Faye (978-2-8073-2918-8)

The Tao of Love and Sex –  Jolan Chang (0-525-47453-6)

La posture justeThierry Janssen (978-2-37880-168-7) 

Calendrier 2021 de la Perma Culture Robert Elger  (9-782815-315265)

Tout le monde n’a pas eu la chance de rater ses étudesOlivier Roland (979-10-92928-22-8)

Steven Deschuyteneer Samenwonings project een goed idee of toch maar niet

Vivre Autrement – Ecovillage, communautés et cohabitatsDiane Leafe Christian (978-2-89719-207-5) 

The Yamas & NiyamasExploring Yoga’s Ethical Practice (978-097447064-1) 

Le concept du continuumJean Liedloff (978-2940500468)

Conscious Language – The Logos of NowRobert Tennyson Stevens (978-0-9789291-2-1)

Even with your shoes onHelen Hall (978-1-907261-09-1)

Kriya YogaHariharananda Paramahamsa (90-807988-1-9)

Steven Deschuyteneer Elke dag de beste authentieke versie van uzelf te zijn hoe doe je dat Yoga

Autobiagrafie van een YogiParamahansa Yogananda (978-90-202-0758-3)

Dr. Bruce H. LiptonDe biologie van de overtuiging (978-9020213-47-8)

From What Is to What IfRob Hopkins (978-1-60358-905-5)

Voir la vieHortense Servais (D-2009/9998/1)

Un Guérisseur vous parle – Les remèdes chamaniques de guérisonJean Daurillac (978-2-8489-1153-3)

#boeken #RutgerBregman #ShoukeiMatsumoto #WilliamHart #JohnEColeman #OliviaFavre #XavierFaye #Tao #JolanChang #ThierryJanssen #DianeLeafeChristian #TheYamas&Niyamas #JeanLiedloff #HelenHall #HariharanandaParamahamsa #ParamahansaYogananda #BruceHLipton #RobHopkins #HortenseServais #JeanDaurilla

Voel je vrij, zo haal je de onderbewuste druk van je af!

Steven Deschuyteneer Voel je vrij zo haal je de onderbewuste druk van je af

Als ik deze onderwerpen elke week neerschrijf, ben ik me ervan bewust dat ik dingen schrijf die ik heb meegemaakt, waarschijnlijk vaak op een heel positieve manier. Dit is vaak omdat ik uiteindelijk dacht dat het een hele leuke en positieve ervaring was die ik moest delen. Nu is ze misschien niet de hele rit zo geweest en zijn er vaak moeilijke obstakels geweest. Ik probeer deze mee te nemen, hoewel ik me ervan bewust ben dat ik regelmatig onbewust het soort facebook of instagram communicatie heb. Daarmee bedoel ik, dat ik de mooiste, aantrekkelijkste foto/verhaal post die maar 5% van de werkelijke werkelijkheid weergeeft.

In deze topic, over onbewuste druk, ga ik het vooral hebben over die momenten dat het niet altijd gaat zoals ik zou denken en wat ik er aan deed. Die 95% moeilijke en zwaardere tijden, die me uiteindelijk dan toch het langverwachte en gezochte resultaat geven. Ik denk dat iedereen wel gevoelens van draaierig, duizeligheid of hevige stress kent of heeft gekend. Vaak tijdens één of andere zwaardere periode van het leven, in volle ontdekking en waarschijnlijk vaak door het in zich opnemen van dingen die niet van ons zijn.

Steven Deschuyteneer Voel je vrij zo haal je de onderbewuste druk van je af niet blij

Dit is ook bij mij regelmatig het geval en dit kan te maken hebben met werk, werktijden, geld, privéleven, partner, kinderen, vrienden, eten, huisdieren, een situatie, verandering, ontwikkeling… of een manier van handelen zoals perfectionisme. Soms kan het interessant zijn om even in een richting te kijken van, waar komt deze druk vandaan die soms ook aanvoelt als iets onbewusts. Het pompt energie uit het lichaam en zorgt er eigenlijk voor dat ik vooral wil rusten of ontspannen. Het ‘druk’ gevoel is de ene keer zo goed als weg, en de andere keer is het zo aanwezig dat het bijna het enige is waar ik aan kan denken.Vaak zijn er persoonlijke activiteiten zoals sporten, chillen… die even het hoofd op iets anders zetten en hier tijdelijk voor kunnen helpen.

Ik vond het belangrijk om me af te vragen of ik er iets aan kan doen? Want vaak kan ik alleen maar mijn best doen en de rest kan ik niet echt beïnvloeden. Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om los te laten. Op sommige momenten is het waarschijnlijk ook gewoon te veel, en dan moet ik zeker respect hebben voor mijn eigen.

Steven Deschuyteneer Met deze methode verandert iedereen verandering

Moeilijk schijnt ook de richting naar anderen te zijn. Vooral accepteren hoe zij denken, over mij praten en het niet op mij afreageren, mezelf blijven. Personalisatie plaatst ons in het middelpunt van de gebeurtenissen (zelfs wanneer we dat niet zijn), geeft ons het gevoel essentieel en noodzakelijk te zijn (zelfs wanneer we dat niet zouden moeten zijn), en geeft ons de illusie van controle over hoe het leven zich ontvouwt (zelfs wanneer die controle niet bestaat). De remedie tegen verpersoonlijking is empathie. Wanneer we ons inleven in een ander, zijn we geneigd minder te personaliseren omdat we niet vastzitten in ons bekrompen, op onszelf gerichte gezichtspunt.

Vaak is het ook interessant om het gevoel te bekijken vanuit zijn werkelijke belang ten opzichte van mijn ego. Met ego bedoel ik vooral het beeld dat andere mensen van mij zouden hebben. Met echt belangrijke dingen, bedoel ik: eten, warmte en liefde. 3 dingen waarvan ik persoonlijk voel dat ik ze in overvloed heb in mijn leven. Dus waarom stress, nou voornamelijk voor het ego. Opnieuw kom ik terug op de confrontatie met het loslaten van dingen die niet essentieel zijn, nu die ons om de één of andere reden raken en ons het gevoel geven essentieel te zijn. Alles wat ik ervaar gebeurt voor mij, niet tegen mij. Wees gewoon mijzelf, niets moet, gewoon “zijn” en alles zal goed komen.

In veel situaties is het vooral de druk die ik ergens van voel die het voor mij onleefbaar maakt. Een goede zoon zijn, een goede student zijn, een goede atleet zijn, een goede vriend zijn, een goede minnaar zijn, een goede echtgenoot zijn, een goede vader zijn, een goede werknemer zijn, een goede collega zijn… de lijst is eindeloos en nergens is er een handleiding van hoe het goede van dat alles dan moet zijn.

Steven Deschuyteneer Hoe ga je van seks naar superbewustzijn Chakras

We krijgen echter wel signalen via allerlei inputs van ons lichaam. Vaak worden er opmerkingen gemaakt, die nu gewoon opmerkingen zijn, die we vaak heel persoonlijk opvatten. Waaruit we onze eigen conclusies trekken en die ervoor zorgen dat we niet verder komen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik gewoon mijn hart moet volgen en al het andere opzij moet zetten. Ik ben de beste versie van mezelf die ik kan zijn en ik volg mijn hart. Als dat niet genoeg is, spijt het me dat ik niet meer kan doen op welk niveau dan ook. Ik probeer mezelf te zijn hier en nu, veel meer is echt moeilijk en niet iets wat ik zou moeten dragen.

Voor vele onderwerpen kan ik ook de meditatietechniek van het loslaten gebruiken. Ik accepteer de gedachte die opkomt, geef er geen energie meer aan en neem het zeker niet persoonlijk. Er is ook geen schuldgevoel dat ik het had moeten doen, ik heb mijn best gedaan zoals ik kon, maak het beste van elke situatie en al het andere heeft niets met mij te maken.

Dit alles heeft niets met mij te maken. Mijn geld, juist, wat is geld? Mijn stress, mezelf respecteren en doen wat ik kan, meer kan niet verwacht worden, toch? Het besef is iets virtueels, er is niets concreets en veel is iets wat ik me inbeeld en vertel. Mijn eigen zijn en met innerlijk respect het beste van mezelf geven, zijn, meer kan er niet verwacht worden en meer druk neem ik niet. 

Steven Deschuyteneer Voel je vrij zo haal je de onderbewuste druk van je af Meerdael bos

#zijn #mijzelfzijn #ontdek