Sinds ik voor het eerst over COVID-19 hoorde en vandaag de proporties zie die dit aanneemt, is er een vraag die ik mezelf blijf stellen; “Wat leren we hiervan en hoe komen we er sterker uit?” Ik zie wel maatregelen op korte termijn, zoals afstand houden, geen direct contact, een mondmasker dragen… nu hoop ik dat dit niet het nieuwe normale wordt en dat we wat langer kijken dan onze neuzen lang zijn, vind je niet?
In deel 1 ben ik vooral op eten ingegaan, in deel 2 op vervuiling, in deel 3 op fossiele brandstoffen en vandaag is het de beurt aan snelheid.
Als je deel 1 niet hebt gelezen, is het niet slecht om de tekst onder “Om te beginnen wil ik graag schetsen waar mijn informatie over COVID-19 vandaan komt, niet onbelangrijk in het verhaal” te lezen, om een duidelijker beeld te krijgen van mijn visie.
Tegenwoordig moet het in bijna elke sector sneller en meer zijn. Dit is de uitdaging voor elk bedrijf, om sneller en meer producten of diensten op de markt te brengen. Ergens is er dus zeker vraag naar dat sneller en meer, anders zou een markt er geen antwoord op geven. Een markt geeft een aanbod als er vraag is.
Dus ieder van ons, als consument, is een deel van de oorzaak van dit sneller en meer. Dan moeten we ons waarschijnlijk afvragen waarom we alles zo snel en er meer van willen. Het heeft zeker niets te maken met lucht en water, want zoals je in deel 2 kunt lezen, kan het ons niet echt schelen. Voor het sneller en meer eten, ja dat is een moeilijke, blijkbaar zijn in deze COVID-19 periode de drive-ins weer opengegaan en het resultaat spreekt voor zich.
Iets wat zo essentieel is in het leven als voedsel, yeah baby, laten we “veel“, het “goedkoopste” nemen en het “snel” laten gaan. “Veel” kan ik emotioneel begrijpen, “goedkoop” is voor iedereen natuurlijk relatief, maar “snel“, waarom is dat goed?
Hoe sneller ik iets doe, hoe meer ik het gevoel heb dat ik meer van kan doen. Ok, ik begrijp het gevoel, maar doe ik eigenlijk meer, of is het gewoon een gevoel? Ik had al voor COVID-19 een betere kijk op mijn persoonlijke situatie om te begrijpen dat het alleen maar een gevoel is. Nu tijdens COVID-19 besefte ik nog meer, dat ik meer en nauwkeuriger dingen gedaan krijg als ik er meer tijd voor neem. Veel dingen zijn ook veel intensiever als ik er meer tijd voor neem.
Nu is er één ding nodig om dit te kunnen waarnemen, we moeten ons ontdoen van de afleidingen, die vooral via beeldschermen in ons leven worden gebracht. En nog iets waar ik op voorbereid moet zijn, de constatatie tussen hoe efficiënt ik ben, en hoe efficiënt ik denk dat ik ben een pijnlijke ontdekking kan zijn.
DE PARADOX VAN ONZE TIJD – Zijne Heiligheid de Dalai Lama
We hebben hogere gebouwen, maar kortere temperamenten…
Bredere snelwegen, maar smallere gezichtspunten.
We geven meer uit, maar we hebben minder.
We hebben grotere huizen, maar kleinere gezinnen.
Meer gemak, maar minder tijd.
We hebben meer graden, maar minder gevoel.
Meer kennis, maar minder oordeelsvermogen.
Meer experts, maar meer problemen.
Meer medicijnen, maar minder welzijn.
We hebben onze bezittingen vermenigvuldigd, maar onze waarden verminderd.
We praten teveel, houden te weinig van, en haten te vaak…
We hebben geleerd hoe we de kost kunnen verdienen, maar geen leven.
We hebben jaren aan het leven toegevoegd, maar geen leven aan jaren.
We zijn helemaal naar de maan geweest en terug…maar heb moeite om de straat over te steken om de nieuwe buurman te ontmoeten.
We hebben de ruimte veroverd, maar niet de innerlijke ruimte.
We hebben de lucht schoongemaakt, maar onze ziel vervuild.
We hebben het atoom gesplitst, maar niet onze vooroordelen.
We hebben hogere inkomens, maar een lagere moraal.
We zijn lang geworden op de kwantiteit, maar kort op de kwaliteit.
Dit zijn de tijden van grote mannen, en een kort karakter;
Steile winsten, en oppervlakkige relaties.
Dit zijn de tijden van wereldvrede, maar binnenlandse oorlogsvoering,
Meer vrije tijd, maar minder plezier; meer soorten voedsel, maar minder voeding.
Dit zijn de dagen van twee inkomens, maar meer echtscheidingen;
Van chique huizen, maar gebroken woningen.
Het is een tijd waarin er veel in de etalage staat, en niets in de voorraadruimte.
Een tijd waarin de technologie deze brief naar je toe kan brengen,
En een tijd waarin je kunt kiezen,
om een verschil te maken… of gewoon op verwijderen te drukken.
“Neem het tempo van de natuur aan: haar geheim is geduld.” ― Ralph Waldo Emerson
COVID-19 toont ons duidelijk dat er andere manieren zijn, waarom ze niet standaard beginnen toe te passen? Welke acties worden er in dit verband ondernomen? Wie neemt er zelf al zijn persoonlijke acties hieromtrent?
Ik heb er nog geen gehoord, laat ze mij weten. Ik ben echt geïnteresseerd in een betere toekomst dan degene die ik tot nu toe waarneem.
Stay tuned voor het laatste “deel 5 – samenleving”.
#verandering #positief #covid19 #DalaiLama #RalphWaldoEmerson
Geef een reactie