Vroeger werkte ik met etiquettes, die meestal digitaal waren, 0 of 1, ik doe mee of niet, ik eet rauw of niet… geen plaats of zone tussen 0 en 1… Na verloop van tijd heb ik geleerd dat het voor mij niet zo werkt, dat het gewoon te veel gewicht op de schouders is en dat er altijd een andere (betere) 1 of 0 zal zijn. Ik zeg niet dat ik het willekeurig doe zoals ik me voel. Het is meer dat ik weet wat het beste voor mij is en ik zal de hele tijd proberen dat te doen. Nu als ik dat op een gegeven moment niet kan, vind ik het ook goed.
Natuurlijk heb ik het hier niet over dierenleed, het is niet zo dat ik op een dag vlees eet of alles wat met dierenleed te maken heeft vergeet of naast me laat liggen. Het is meer als, als de familie een gekookte lasagne op basis van planten wil eten, eet ik dan met hen mee? Of sta ik er echt op om alleen mijn ongekookte (rauwe) voeding te eten om te streven naar mijn 100%?
Toen ik begon, at ik alleen ongekookt (rauw) voedsel. Wetende hoe goed het voor mij is, dacht ik echt dat het de enige weg vooruit was en de enige mogelijkheid. Van de andere kant ik heb al eerder gekookt plantaardig voedsel gegeten, dus wat gaat er veranderen? Dit kan zeker worden gezien als een houding van zwakte. Voor mij gaat het er niet om dat ik zwak of sterk ben, het gaat erom dat ik op een gegeven moment alles doe wat ik kan. Omdat ik het gevoel heb dat het het beste voor mij is en dat deze houding mijn leven een stuk makkelijker maakt.
Deze ervaring heeft mij nog meer overtuigd van mijn sterke voorkeur voor ongekookt (rauw) voedsel. Het stelde me echt in staat om verschillende manieren van eten en het gedrag dat ze met mij hebben, direct met elkaar te vergelijken.
Een kleine vergelijking van mijn persoonlijke ervaring;
Rauw veganistisch voedsel | Gekookt veganistisch voedsel |
Gemakkelijke korte spijsvertering. | Moeilijke langere spijsvertering. |
Vereist goed kauwen. | Geen echt kauwen meer nodig in de meeste gevallen. |
Zeer sterke specifieke smaak van de ingrediënten. | Algemene smaak, moeilijk te bepalen welke smaak van welke ingrediënten afkomstig is. |
Geen geur bij het bereiden van voedsel. | Zware geur bij het koken dat in de kleren kruipt. |
Vereist om langzaam te eten en tijd te nemen. | Kan snel gaan en direct worden ingeslikt heel vaak. |
Natuurlijk gevoel als je genoeg gegeten hebt. Weinig risico op overeten en daardoor stabiel lichaamsgewicht. | Door direct in te slikken zonder te kauwen kan men gemakkelijk overgewicht krijgen. |
Natuurlijk voedsel dat veel water bevat. | Vaak dorst na het eten. |
Gemakkelijk te eten op verschillende tijdstippen. | Moeilijk te bewaren en altijd warmte nodig om het weer op te warmen. |
Vaak eenvoudig te maken (naast misschien wel de vereiste van een blender voor sommige recepten). | Maaltijd die veel energie verbruikt (elektriciteit). |
Vaatwerk is vrij eenvoudig schoon te maken. | Het schoonmaken van vaatwerk kan zeer hard zijn, chemische producten vereisen… vooral als het een beetje aangebrand is. |
Ik ben er dus voor meer dan 100% van overtuigd dat ongekookt (rauw) voedsel in alle opzichten veel meer voordelen heeft dan het gekookte alternatief. Betekent dit dat ik nooit gekookt voedsel eet? Nee, helemaal niet, ik voel me er niet echt tot aangetrokken en als ik een ongekookt (rauw) voedsel keuze heb, dan ga ik er zeker voor. Nu zijn de omstandigheden soms heel vaak sociaal, familie, vrienden, collega… tijdens etentje of gewoon een nieuwe ervaring doet me soms kiezen voor gekookt plantaardig voedsel. Op die momenten probeer ik 100% aanwezig te zijn, van de ervaring volledig te genieten en alle effecten te voelen die het heeft op mijn smaak en lichaam.
Niets zo geweldig als de grote plantaardige basis van ongekookt (rauw) voedsel voor mij!
#voeding #fruit #groenten #ongekookt
Geef een reactie